الف) تشویق کلامی
ب) طرح پرسشهای کلاس در حد متوسط
ج) استفاده از مثالهای آشنا برای آموزش مطالب جدید
د) دادن آزادی عمل به دانش آموزان در فعالیتهای آموزشی
هـ ) ارائه و آموزش مطالب درس از ساده به دشوار
و) مطرح کردن درس با یک سؤال
مرور و تکرار :
80 درصد جزئیات مطالبی که یاد گرفته می شود ظرف 24 ساعت از بین می روند ، مطلبی که یادگرفته می شود ( مدت کوتاهی حدود یک ثانیه ) در حافظه حسی ذخیره می شود . بخشی از آن که مورد توجه واقع نشده است به حافظه کوتاه مدت می رود و به مدت 30 ثانیه در آن جا می ماند و بقیه مطلب فراموش می شود و اگر این اطلاعات تکرار و رمزگردانی نشوند به حافظهی بلند مدت انتقال نمی یابند . در ضمن جریان این تکرار است که اطلاعات جدید با اطلاعات قبلی ارتباط برقرار کند و معنادار می شوند و باید به طور منظم باشد .
- یادگری بلافاصله : میانگین دامنه تمرکز و توجه دانش آموزان در حد معین است و مطالعهی طولانی باعث شروع مطالعه ، حافظه و کارکردن به اوج خود می رسد و سپس رو به نقصان می گذارد . درست در این زمان است که باید به حافظه استراحت داد .
- ارتباط دادن مطالب مورد یادگیری واقعی دانش آموز : گالیله معتقد است « تکالیف دانش آموزان باید با زندگی آنها مرتبط باشد » آموزگاران هنگام تدریس باید برای بچهها توضیح دهند که مطالب مورد یادگیری تا چه اندازه و چگونه در زندگی روزمرهشان کاربرد دارد ؟ مثلاً در مورد یادگیری انواع شکل های هندسی درس ریاضی می توان از اشیایی که در منزل از آنها استفاده می شوند مثال زد .
- تقویت مهارت گوش دادن : گوش دادن باعث ارتباط کلمه با معنای آن می شود . معلمان از راههای متفاوتی می توانند این مهارت را ایجاد کنند . مثلاً
الف) گوش دادن به صداهای تولید شده از طریق اشیاء
ب) گوش دادن به صداهای طبیعی و یا صداهایی که در راه مدرسه تا خانه شنیده میشود.
- استفاده از تجسم بصری برای ارائه مطالب : تحقیقات نشان می دهند ذهن چیزی را که می بیند 50 درصد از چیزی را که می بیند و هم می شنود 80 در صدا از چیزی را که میگوید و 90 درصد از چیزی را که هم می گوید انجام می دهد تجسم کند . پس واجب است معلمان در ارائه مطالب به این مهارت و تقویت آن در دانش آموزان توجه کنند و از مواد بصری هنگام آموزش استفاده کنند . مثلاً تصویر ، شکلهای زنده ، وسایل و ... استفاده کنند .
معلمان از ارائه اعداد خشک بپرهیزند بلکه اعداد را به صورت تفریحی و سرگرمی بیاموزند تا خسته نباشند .
نتیجه
هر کاری در ذات خود دارای شرایطی است که خود باید جهت بهتر انجام دادن آن به اصل کار ( ذات ) پی برد که همان کلید قفل کار می باشد کار را بدست گرفته و مرحله به مرحله به اهداف نهایی آن برسد . یکی از این کارها که امروزه به عنوان یک علم هم شناخته شده و تمامی مردم از دانشآموز گرفته تا مردم طبقههای بالا و متوسط با آن سرو کار دارند درس ریاضی یا همان حساب کردن می باشد که اگر بدرستی پیاده شود نظم هم در زندگی حاکم می شود در قدم اول باید دانش آموزان اعتماد به نفس داشته باشند و معلم هم تدابیر و راهکارهایی برای کیفیت بخشی کاربرد آن از جمله ( بکار بردن آن در زندگی روزمره ) تنوع بخشیدن به تکالیف ، تنوع در ارزشیابی و بکارگیری سه حیطه دانشی مهارتی و عاطفی در ارزشیابی خود و ... بکار گیرد تا یادگیری هر روزه ما با اطلاعات قبلی و جدید ما ارتباطی برقرار کند و زندگی معنا دار و منظمی برای ما فراهم شود .